Lisa Schuur

Bijna twintig jaar geleden schreef ik, na mijn eerste keer op de yogamat bij Theresa Kennard in mijn reisdagboek: 'Ooit ga ik een yogaopleiding doen'. Ik wist meteen dat dit was wat ik werkelijk wilde. Maar eerst volgde ik de studie fysiotherapie. Die ik in 2012 afrondde met een scriptie getiteld: 'Does yoga reduce the pain and functional disability when used as a treatment in people with chronic lower back pain?'

 

Pas na deze studie kwam ik een yogaleraar tegen die aansloot bij wat ik zocht, en begon ik aan een 3-jarige yogaopleiding bij Ron van der Post. Diepe oude kennis vanuit India in de traditie van Brhamrishi Viswatma Bawraji, gecombineerd met de Hollandse nuchterheid en humor. Voor mij heeft yoga namelijk niks 'zweverigs'; het zorgt er juist voor dat je stevig met beide benenop de grond komt te staan. 

 

Ik ben een studiefanaat, dus tijdens deze opleiding (2015-2017) heb ik ook nog een Yoga Teacher Training op Bali (RYT-200) afgerond. De overige scholingen die ik tijdens mijn carrière als fysiotherapeut en later als yogadocent heb gedaan, zijn te veel om op te noemen. Zo volgde ik onder andere de yin-opleidingen bij Arhanta Yoga en De Nieuwe Yogaschool en de training 'deeper touch of yin' bij Sanne Theben. Daarnaast volgde ik ook trainingen, workshops en lessen in binnen- en buitenland bij onder andere Tim Feldmann, Petri Raisanen en Leslie Kaminoff. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond? Dan verwijs ik je graag naar mijn LinkedIn.

 

Als yogadocent met een achtergrond als fysiotherapeut is het mijn streven om een brug te slaan tussen regulier en alternatief. Zo leg ik regelmatig de yogafilosofie en wetenschappelijke artikelen naast elkaar en geef ik lezingen. Ook geef ik regelmatig anatomieworkshops voor yogadocenten en word ik ingehuurd als anatomiedocent bij yogaopleidingen. Daarnaast zie je mijn achtergrond ook terug in mijn lessen: ik werk graag met mijn handen en geef veel adjustments tijdens de dynamische hatha yogalessen. Ook tijdens de yin-yogalessen gebruik ik mijn achtergrond als fysiotherapeut maar al te graag: massages, palmen en gezichtsmassages zijn dingen die ik tijdens deze lessen veel toepas. 

 

Yoga is absoluut mijn passie. Ik voel en zie wat het mij doet, en ik zie dit ook bij leerlingen. Ik vind dat fantastisch en geef het met heel veel plezier door!